Rohanó világunkban egyre gyakoribb jelenség az, amikor szusszanásnyi szabad időnkben arra ébredünk rá, hogy valami nincs rendben. Nemhogy, nem vagyunk boldogok, de még elégedettnek sem mondanánk magunkat. Mi történt? Mit csinálunk rosszul? Van, aki a környezetet hibáztatja, és persze akad olyan is, aki inkább magában látja a probléma okát. Sok gondolat kavarog ilyenkor a fejünkben, nehéz köztük rendet tenni. Előbb-utóbb azonban rájövünk, hogy csak akkor vethetünk véget reménytelennek tűnő helyzetünknek, ha változtatunk életformánkon. Innen pedig már csak egy lépés az önképzés. Ennek is sok fajtája van, attól függően, hogy min és mennyire akarunk változtatni.

Abban az esetben, ha jól körülhatárolható a probléma, vagy nem olyan súlyos, elég lehet az is, ha barátaink, családunk elé tárjuk gondunkat. Persze érdemes az internet segítségét is igénybe venni, hiszen vajmi kevéssé valószínű, hogy a problémánk még egyetlen más emberrel sem esett meg sohasem. Komplexebb, súlyosabb nehézség esetén azonban jobban járhatunk, ha egy ún. life coach-hoz fordulunk. Félreértés ne essék, ezek a szakemberek nem fogják helyettünk megoldani gondjainkat, de tanácsot adhatnak arra vonatkozóan, hogy miként tudjuk ezt megtenni. Mivel jómagam sem voltam tisztában e trénerek munkájával, megragadtam az alkalmat és elmentem egyikük nyílt előadására, melyet 2012. augusztus 11-én rendeztek meg a Thomas Hotelben.

DSC_0007_renamed.jpgHerman Judit pénzügyi intelligenciával (PQ) foglalkozó prezentációja nem financiális fogalmakkal ismertette meg hallgatóságát, hanem inkább az anyagi függetlenség elérésének módjait firtatta. Bőséges bevezetőjében átfogó képet kaphattunk a pénzügyi intelligencia szempontjából szegény és gazdag, illetve középosztálybeli mentalitású társadalmi csoportok szokásairól, gondolkodásmódjáról is. Ennek alapján különbséget találunk a bevételek és kiadások egymáshoz viszonyított arányában, a lakóingatlanuk minőségében, szabadidejük mennyiségében és önfejlesztésükhöz való hozzáállásukban is. Ezek természetesen csak a legszembetűnőbb jellemzők. A szegény pénzügyi intelligenciával rendelkezők ennek alapján bevételeiknél nagyobb kiadásokkal rendelkeznek, így a hónap végéig csak kölcsönökkel húzzák ki, továbbá egy alkalomszerű, nagyobb kiadás következtében adósságspirálba keveredhetnek. Ők és középosztálybeli társaik is anyagi függőségben élnek, bár ez utóbbiaknál már jellemzőbb a költségvetési harmónia. A lakás, az autó tulajdonlása náluk már általános, munkájuk azonban leköti idejüket. Gondolkodásmódjukat sztereotípiák és különféle dogmák jellemzik, mint például „dolgozni a munkahelyen kell, nem pedig otthon”.

A gazdag PQ-jú emberekre a sok idő és pénz jellemző. Noha ez az áhított állapot, melynek elérésére mindenki törekszik, mégis akadnak ilyenkor is nehézségek, amelyeket tudni kell kezelni. Az emberek nagy része ugyanis nem engedheti meg magának, hogy -Herman Judit szemléletes példáját említve, hétfőn délelőtt leutazzon a Velencei-tóra vízibiciklizni. Általános náluk az elszigetelődés problémája, annak ellenére, hogy előadónk szerint „ők törzsben élnek”. (Nem döntenek egyedül, hanem szakembergárdával veszik körbe magukat, így annak tagjaival meg tudják beszélni az aktuális teendőket.)

Természetesen mindenki szeretne anyagilag független lenni, ezt azonban korántsem egyszerű elérni. Előadónk is kiemelte: nagyon fontos az, hogy legyen célja az illetőnek, illetve, hogy ez reális is legyen. Ennek eléréséhez azonban sok időre és önfegyelemre van szükség.

Összességében véve tehát igen figyelemfelkeltő előadást hallgathatott meg az, aki augusztus közepén a Thomas Hotelbe látogatott. Képet kaphatott arról, hogy mi az a pénzügyi intelligencia, mit jelent az anyagi függetlenség, avagy mit értünk life coach-on. Vélhetően ez is volt Herman Judit prezentációjának célja. Kíváncsiságom azonban ennél mélyebb ismereteket követel meg, így remélem, hamarosan elmélyíthetem tudásomat egy másik, hasonló témában megtartott előadáson. Addig is itt az internet! :-)

KriSzu. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektiva.blog.hu/api/trackback/id/tr304708260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása