kulcs.jpgSokaknak ismerős lehet az a helyzet, amikor otthont keresve bőszen olvasgatja az interneten található hirdetéseket. Megannyi ingatlaniroda kínálja a legkülönbözőbb méretű és árú lakásokat. A választékkal nincs is baj, és aki körültekintő, hamar felfedezi benne a turpisságokat. Az esetleges csalódás akkor érheti a potenciális vevőt, amikor megtekint egy-egy lakást. Ilyenkor találkozhat azzal a problémával, hogy a galériákban található képek készítője vagy gyenge minőségű képeket tölt fel, vagy éppen ellenkezőleg, még a Photoshopot is kiválóan kezeli. A fotók és a valóság ugyanis merőben eltérő lehet. Azt azonban túlzás lenne állítani, hogy mindenki trükközik, inkább úgy érdemes fogalmazni, hogy a tulajdonosok (vagy ingatlanközvetítők), érthető okokból igyekeznek minél kedvezőbb áron eladni az adott lakást, annak hibáival együtt.

Nézzük tehát, hogy zajlik az ingatlanvásárlás folyamata: Először a leendő vásárló napokat ül a gépe előtt és nézegeti a neki megfelelő site-okat. Nem egyszerű kiválogatni a megfelelőket, hiszen sokszor kevés a kép, vagy, ami az esetek jó részében fennáll: nem készült fotó a ház környezetéről.

Böngészés közben telefonálgat és időpontot egyeztet. (Volt már olyan, hogy az eladó hajnali 5:15-re próbálta hívni reménybeli ügyfelét.) Miután mindez megvan, emberünk nyakába veszi a várost és szakadó esőben, vagy jelen esetben 35 fokban rohangál, reggeltől estig. (Autósok természetesen előnyben, bár egy dugó esetén már korántsem rózsás az ő helyzetük sem.)

Persze, - munkahelytől függően, lehet más megoldást is választani. Például időben el lehet nyújtani a folyamatot. Ekkor azonban az összehasonlítás járhat problémákkal, hiszen ki emlékszik már egy két hónapja megtekintett lakásra!

ház.jpgAz egyszerűség kedvéért vegyük azt az esetet, amikor a vásárló rászánja - mondjuk, az egész hetét erre. Címtől címig rohangál, miközben nem jut ideje kielégíteni vegetatív szükségleteit. Este fáradtan esik haza, és aztán jöhet az agymunka: a látottak – hallottak feldolgozása, esetleg dokumentálása. A megtekintett lakások száma meglehetősen változó, személy- és időfüggő.

A következő lépcsőfok már a döntés. Ez abban az esetben lehet egyértelmű, ha a vevő „beleszeret” valamelyik lakásba. Az összes többi alkalommal hosszas mérlegeléssel jár és roppant időigényes folyamat. Mivel e cikk szerzője ezen még nem esett át, így elbeszélése itt, egyelőre félbeszakad, - vagy ahogy az angolok mondanák: to be continued…

Addig is minden lakásravágyónak sikeres keresgélést kíván:

                                                                                                                             KriSzu

 

(1. kép forrása:  http://alanfogyasa.blogspot.hu/2012/02/kulcs.html

2. kép forrása: http://enfo.agt.bme.hu/drupal/node/5543 )

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektiva.blog.hu/api/trackback/id/tr274602395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása